СПЕЦИАЛНОСТ, ОКС: Езиково осигуряване и културни дейности в туризма, Магистър
ТЕМА НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА: Етнохраните – част от културното многообразие на Пловдив
НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ, ЗВЕНО (ИНСТИТУЦИЯ ЗА ВЪНШНИ): доц. д-р Иван Обрешков, Университет по хранителни технологии, гр. Пловдив
ГОДИНА НА ЗАЩИТА: 2019 г.
АНОТАЦИЯ
- Език на текста: Български.
- Композиционна структура: Обем – 78 с.; Съдържание: въведение, четири глави, заключение, източници на информация
- Поле / сфера на изследване: Икономика, екскурзоводство, туризъм
- Обект на изследване: Етнохраните в региона на Пловдив
- Предмет на изследване: Ролята на етнохраните като част от културното многообразие на Пловдив
- Цели и задачи: Да се представят етносите като част от културното лице на Пловдив; да се проведе изследване на етнохраните в Пловдив; да се разгледа Пловдив като дестинация през призмата на етнодесертите; да се разработят примерни маршрути в Пловдив с акцент върху етнoхраните
- Използвани методи и похвати: Описателен метод, разработени примерни маршрути
- Основни изводи / резултати: Кулинарията е неизменна част от културата на всеки етнос и негов отличителен белег. Така, живеейки не на родна земя, различните общности са донесли със себе си своите традиции, обичаи, вярвания, ритуали, празници и традиционни кулинарни особености, които се обуславят от тяхното природно, културно и историческо наследство. Етнохраните допринасят за културното многообразие на Пловдив.
Tags: екскурзоводство, етнохрани, икономика, културно многообразие, Пловдив, туризъм