СПЕЦИАЛНОСТ, ОКС: Езиково осигуряване и културни дейности в туризма, Магистър
ТЕМА НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА: Основни предпоставки и възможности за развитие на винен туризъм в България
НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ, ЗВЕНО (ИНСТИТУЦИЯ ЗА ВЪНШНИ): гл. ас. д-р Атанаска Тошева, Катедра „Руска филология“
ГОДИНА НА ЗАЩИТА: 2018 г.
АНОТАЦИЯ
- Език на текста: Български
- Композиционна структура: Обем – 53 с.; Съдържание: увод, четири глави, заключение, използвана литература
- Поле / сфера на изследване: Икономика, екскурзоводство, маркетинг, туризъм
- Обект на изследване: Ресурси за развитие на винения туризъм в България
- Предмет на изследване: Възможности за популяризиране на винения туризъм и предлагане на интегриран туристически продукт
- Цели и задачи: Да представи атрактивността на винения туризъм, да проучи и анализира възможностите за развитието му в България; да се представят и анализират възможностите и ресурсите на този тип туризъм в с. Брестовица, както и дейността на винарска изба Villa Vinifera
- Използвани методи и похвати: Теоретичен обзор, дескриптивен метод, анкетно проучване
- Основни изводи / резултати: В България има потенциални възможности за практикуване и развитие на винен туризъм като един от най-значимите алтернативни видове туризъм, заемащ място непосредствено след селския, екологичния и културния туризъм. Трудностите пред развитието на този вид туризъм в последно време успешно се преодоляват и се забелязва тенденция към нарастване на интереса на потребителите на туристически продукт в тази сфера. През последните години се очертава ръст на българските граждани, практикуващи винен туризъм и посещаващи винените празненства и фестивали, и то предимно сред младото поколение на възраст между 16-45 години.
Tags: винен туризъм, екскурзоводство, икономика, туризъм