СПЕЦИАЛНОСТ, ОКС: Български език и италиански език, Бакалавър

ТЕМА НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА: Аспекти на маскулинизацията в съвременния български книжовен език

НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ, ЗВЕНО (ИНСТИТУЦИЯ ЗА ВЪНШНИ): доц. д-р Красимира Чакърова, Катедра „Български език“

ГОДИНА НА ЗАЩИТА: 2018 г. 

АНОТАЦИЯ 

  • Език на текста: Български.
  • Композиционна структура: 78 стр., от които Увод, Две глави, Социолингвистично проучване, Заключение, Приложение (Анкета) и Библиография.
  • Поле / сфера на изследване: Маскулинизацията в българския език – морфология.
  • Обект на изследване: Процесът на маскулинизация в съвременния български книжовен език.
  • Предмет на изследване: Голям брой български граматики и  научни статии, посветени на проблематиката.
  • Цели и задачи: Основните цели на дипломната разработка са: 1. Да се представи явлението маскулинизация в българския език чрез различни негови аспекти; 2. Да бъде предложена класификация на маскулинизираните съществителни в българския език и да бъдат проследени механизмите, чрез които съществителните намаляват степента си на маскулинизираност; 3. Да бъдат изследвани езиковите атитюди към назоваването на лице жени с лъжкородови и женскородови лични съществителни имена в различни езикови ситуации. За реализирането на целите са формулирани следните задачи: 1. Да се изготви библиографска справка и да се избере подходящ материал; 2. Да бъде илюстрирано в диахронен план отношението на лингвистите към проблема; 3. Да бъдат анализирани различни фактори, обусловили появата и поддържащи съществуването на този процес в българския език; 4. Маскулинизираните съществителни да бъдат диференцирани от тези от общ род; 5. Да бъде проведена анкета, като респондентите бъдат разделени по два признака – пол и наличие – липса на филологическо образование; 6. Резултатите от нея да бъдат представени на фона на тези от предходни проучвания по темата, да бъдат илюстрирани максимално точно посредством диаграми и да бъдат подробно анализирани.
  • Използвани методи и похвати: Дескриптивен и статистически метод; метод на анкетното проучване.
  • Основни изводи / резултати: Основните резултати, произтекли от дипломната работа, са: 1. Съществуват редица фактори, обусловили появата и поддържащи активността на процеса маскулинизация в българския език. Основната част от тях са от езиков характер, а други са екстралингвистични. В диахронен план важна роля е изиграл и извънезиковият фактор статус на мъжа в обществения живот. 2. Маскулинизираните съществителни в българския език могат да се класифицират в две основни групи въз основа на признака наличие – липса на женскородов лексикален еквивалент. 3. Маскулинизацията при съществителните имена е активна тенденция в съвременния български език и др.
 

Tags: , ,